Fyrverkerier


Nu är det snart nyårsafton och med den dessa vackra fyrverkerier. Om man skulle försöka ta lite kort i år igen. Denna gång kommer jag nog att befinna mej på en högre plats med bättre utsikt. Jag hoppas jag får tillfälle och kan ha kameran med mej även om det blir lite bökigt.

Här kommer iaf några tips när du ska foto nyårsraketer som jag har använt mej av.

Läge: M
Bländare: f/8-16
Slutare: Bulb* och så länge som fyrverkeriet lyser på himlen, ca 2-10 sek.
Vitbalans: Använd läge Auto och justera ev i RAW.
ISO100

Valet av objektiv beror på avståndet och vilket resultat man önskar.
Stativ är nödvändigt.


Ställ skärpan manuellt på något långt bort i fjärran (t ex ett hus eller en lampa) eller på något annat på det avstånd som du tror raketen kommer smälla på.

Jag har tidigare använt en svart kartongskiva på ca 20-30 cm i diameter när jag fotot fyrverkerier och tycker det funkar bra.
 
Placera kameran på ditt stativ. Håll den svarta skivan ett par centimeter framför optiken. Ställ tidsinställningen på Bulb (B). Nu öppnar du slutaren och låser den i öppet läge. När du hör raketen flyga iväg tar du bort din svarta skiva framför optiken och njuter av raketen. När den klingat av håller du åter din svarta skiva framför optiken. Stäng sedan slutaren. Var noga med att inte röra kameran med kartongskivan.

I och med att du under hela förloppet haft slutaren öppen registrerade kameran allt ljus raketen avgav. Ljusintensiteten ökade och minskade snabbt i alla skeenden. När explosionen sker har raketens eldsvans för längesedan slocknat. När de sista stjärnorna gnistrar till, är det åter mörkt där raketen exploderade.

Använder du ingen pappskiva använder du samma inställning på bulb-läget. Du trycker ner avtryckaren när raketen flyger iväg och släpper den inte förrän den smällt i luften. Bästa resultat får du om du använder en självutlösare för då minskar risken för skakningsoskärpa

Befinner du dig i en miljö där du exempelvis har en upplyst stadsmiljö måste även denna del av motivet bli rätt exponerad. Håller du slutaren öppen för länge överexponeras de fasta ljusskenen så småningom till att se ut som om det var mitt på dagen. Underexponerar du denna del blir det inte mycket kvar av miljökompositionen. Experimentera dej fram till en bra bländare och slutartid.


* Med bulb-läget menas att slutaren är öppen medan avtryckare är nedtryckt. Används Time bulb (- -) öppnas slutaren när avtryckaren på fjärrkontrollen trycks ned och förblir öppen tills avtryckaren trycks ned igen. Kan endast användas tillsammans med fjärrkontrollen. Iaf på den kamera jag har.Lycka till nu då!

Nytt i köket
Äntligen har vi blivit med kaffemaskin. Vad vi har pratat om denna kaffemaskin utan att köpa någon. Men så i mellandagarna slog vi till och köpte en. Inte så stor men vicket gott kaffe den gör. Vår lilla Nespresso Essenza.

Tror jag ska gå och göra mej en kopp nu.

Min egna lilla vråJag har fått en egen liten datavrå. Nu slipper jag flytta runt, runt och försöka hitta ett ledigt bord för
att ställa min dator på. Här kan jag ha alla mina pennor och pysselgrejor och förstås min dator.
Att den är i klädkammaren gör absolut ingenting.

Det är så skönt!

Det är nog bara att inse...att lika lite som den här båten kommer att kunna ros på skön den närmsta tiden kommer jag nog inte hinna klart fotoutmaningen innan 2010 går ut.

Vet inte om jag kommer ta nya tag inför nästa år eller om jag hoppar över ett år och bara fotar för mej själv. Kan ju iaf kolla temana och se om jag kan hitta på något kul ändå.

Lycka till alla andra 365 foton 2010 utmanare.

December [41/365]
En kall vinterdag i december.


Tema: December
Foto: 58

En ensam allena [52/365]
En ensam lite rosenknopp.


Tema: En
Foto: 57

Ananas [4/265]
En liten ananas från Humlans goda frukkorg.


Tema: Ananas
Foto: 56

I kökslådan [235/365]
Nödvändiga att ha i kökslådan.


Tema: Redskap
Foto: 55

Kyligt i oktober [205/365]
En kall morgon i oktober.


Tema: Oktober
Fotto: 54

En doft av blommor [45/365]
Flowerbomb by Viktor & Rolf. Luktar så gott!


Tema: Doft
Foto: 53

Fruktigt värre [66/365]


Små goda gulingar...


Tema: Frukt
Foto: 52

Rullade och klara


Nu är köttbullarna rullade och klara. Så goda!

Bakat kaka, tvättat och städat hela dagen. Men nu är här rent och snyggt.
Nu är det bara att mysa och ha det skönt.

Ha en skön kväll.

Personligt

Kul att du kikade in här. Det betyder att du är lite nyfiken på mej och min blogg - Latta [Foto & Vardag]. Latta har jag börjat kallas för på senare år av killpolare. Ska uttalas med ett långt utdraget kort a. Men egentligen heter jag Charlotte.

Jag bor i den stora sjö- och hamnstaden Jönköping - för att ta ett uttryck som min pappa brukar använda. Och inte har jag flyttat utanför stadsgränsen en millimeter ens. Å nej, nu ljuger jag allt. Jag började mitt första år som liten tös i Huskvarna med det blev knappt ett år långvarigt. Det kan man ju ändå inte räkna, eller hur?

Jag är väl en ganska glad och sprallig tjej - får man kalla sej tjej när man är över 40? - om jag får vara mej själv. Försöker se positivt på saker och ting. Lite knasig ibland kanske. Ställer kontiga frågor, vill veta innan något har hänt, pratar jag med mej själv eller med datorn om jag sitter vid den. Men annars är jag rätt "normal", tror jag. Ganska blyg faktiskt.
 
Jag gillar att pyssla. Att arbeta med händerna. Skapa. Jag gillar design och grafisk form om än att jag inte är så bra på det. Gillar att göra smycken själv. Det kan vara av pärlor, silver, tenn eller något annat roligt jag hittar. Jag gillar att göra mycket själv. Kan jag inte hitta det jag vill ha i affären så brukar jag försöka knåpa ihop det själv. Jag har gått kurser i silversmide, keramik och foto vilket jag tyckt vara väldigt kul. Jag är nog både en stads- och lantistjej. Jag gillar att vara ute i naturen och det har jag nog fått med mej från barndomen. Mamma tog alltid med oss ut varje helg och hittade på något.
 
Ett stor intresse som jag har är just fotografering. Något ni redan märkt om ni läst bloggen. Ett intresse jag haft länge men som jag kanske mest utövat i perioder i mitt liv. Det fick lite fart när jag läste grafisk form på en folkhögskola för några år sedan och nu har det tagit ordentlig fart igen.
 
Mitt motto i livet är; Våga prova att göra saker, går det så går det och då är det jättekul, om inte så har man i alla fall försökt och vet att man inte klarar det.

Hoppas du finner min blogg lite intressant och fortsätter att läsa eller iaf titta på fotona.
 
Sköt om dej!


Latta

Chokladmums!


Några bilder jag tagit för Gränna Chokladmakeri. Så god choklad har dom. Mums!

Snart har jag några dagars ledighet och det ska bli så skönt. Känns att det behövs. Då ska jag bara njuta
av ledigheten och ha det skönt. Kanske fixa till min lilla datorhörna så jag inte behöver flytta runt i hela lägenheten för att hitta en bra plats och det känns mindre stökigt att inte ha datorn framme på köks- eller matsalsbordet.

I kameraväskan idag


Nikon D80
Den kamera jag använder i dag är en digital Nikon D80. En väldigt rolig och smidig kamera som ligger bra i handen. Den ger mej dessutom möjligheter att utvecklas, vilket var ett krav innan jag bestämde mej för att köpa den.

Objektiv
~ Tamron 100mm f/2,8 macro
~ Nikkor 55-200mm f/4-5.6
~ Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6G
~ Nikkor 50mm f/1.8D

Tillbehör

Andra små saker som tillhör min kamerautrustning är följande: 

~ UV-filter
~ Stativ Manfrotto 190XB
~ Batterigrepp MB-D80
~ Fjärrutlösare ML-L3
~ Kameraväska Crumpler Pretty Boy

Min fickkamera
Nikon coolpix 5200
Detta är min fickkamera, en liten kompakt Nikon Coolpix 5200. Används vid tillfällen då jag inte vill släpa med mej den stora kameran. Vid fester, på krogen och andra tillfällen då det är bra med en liten kamera.

Min första utrusting
Nikon FE
Detta var min allra första systemkamera. Den använde jag flitigt när jag gick på Södra Vätterbygdens folkhögskola. Kameran är analog så det var ju inte lika smidigt som nu. Men det var ett bra sätt att lära sej hur en systemkamera fungerar.

Jag provade även på att framkalla själv i mörkrum och göra kopior av mina egna foton. Väldigt kul och det saknar jag lite med min DSLR.

Till denna kameran har jag tre olika objektiv. Alla analoga men jag kan använda dem till min nya digitala kamera. Men då är de helt manuella.

~ Micro-Nikkor 55mm f/2.8
~ Nikon series E 100mm 1:2.8
~ Nikon 35mm f/2.8

The uthyres
Då var denna helgen snart slut men ack så trevlig den har varit.

Det började med en kväll på Karlsson med musikquiz i trevliga vänners lag. Sen en bit mat ute på restaurang.
På lördagen var det dax att fota. Det blev både familjeporträtt och annat. Mycket roligt.

På eftermiddagen träffades jag och jobbarkompisarna i K:s replokal för lite jamming av coola låtar. De som kunde fick spela eller prova på att spela olika instrument. Själv rev jag av Highway to Hell på bas och några tappra försök bakom micken men aj vad ont i öronen vi fick då. Jag kan verkligen inte sjunga för fem öre. Men kul hade vi. Och det är ett under att jag sjöng över huvud taget.

Efter det var det dags för julbord på Mäster Gudmunds Källare. Mums! Sen lite party ute på lokal.

Idag har jag mest skrotat omkring, tvättat och redigerat foton. Nu ska jag kolla lite på tv.

REA

I fredags var vi på REA på Hamburger Börs i Stockholm. En väldigt trevlig resa med Humlans jobb. Bussresa upp till Stockholm en snabb shoppingrunda på stan. Där det slank ner lite fint till köket. Pch ett par boots till Humlan.

På kvällen var det dags att gå och äta julbord och se på showen. Skitkul! Jag skrattade så jag grät ibland.

På lördagen tog vi det lugnt innan bussfärden hem. Sedan har det varit en lugn och skön helg med mys, film och god mat.

Kvällsmys

Lite kvällsmys med Humlan, levande ljus och snart en mycket god middag.

Bitande vinter
Nu är det verkligen en bitande vinter. Minus 16 grader när jag vaknade i morse. Det blev lång-
kalsongerna på och tjocka mössan och vantarna.

Visst är det härligt med en vit vinter men det räcker med fem minusgrader. Det blir lite kyligt att
promenera hem nu.

Om

Innehåll

Arkiv

2018
010203040506
0708091011 • 12

2017
010203040506
0708091011 • 12

2016
010203040506
0708091011 • 12

2015
010203040506
0708091011 • 12

2014
010203040506
0708091011 • 12

2013
010203040506
0708091011 • 12

2012
010203040506
0708091011 • 12

2011
010203040506
0708091011 • 12

2010
010203040506
0708091011 • 12

2009
010203040506
0708091011 • 12

2008
050607080910
1112

© Latta 2015. All rights reserved. Design by Latta.

Alla bilder som visas här på bloggen är tagna av mig om ingenting annat framgår.
Ingen kopiering eller användning av bilderna utan min tillåtelse.
Tänk på upphovsrättslagen!

Besökare just nu:   |   i dag:   |   totalt sedan start 2008-06-16