Semmeldagen

Semmeldagen – Fettisdagen – Mardi Gras. I dag är iaf denna dag.

Namnet fettisdag är bildat av "fet" och "tisdag", där fet syftar på all god mat som brukade ätas på fettisdagen. Och på denna dag äter vi semlor, även kallade fastlagsbullar eller fettisdagsbullar. Kärt barn har många namn men för mej är dom semlor.

 

 
 
 
 
M I N I S E M L O R
 
 
2,5 dl mjölk
1 pkt jäst för söta degar
1 dl vit sirap (går bra med ljus också)
¼ tsk salt
100 g rumstempererat smör
1 tsk kardemumma
550 g vetemjöl
ägg  till pensling

Fyllning
300 g Mandelmassa
6 dl grädde
 
Topping
Florsocker
 
Tillagning
Värm mjölken till 37° och lös jästen. Blanda med de övriga ingredienserna.
Blanda till en elastisk deg. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Dela degen i 40 bitar och rulla dem runda.
Lägg på plåt och låt jäsa under bakduk ca 40 minuter.
Pensla med ägg.
Grädda i 200° ca 6-8 minuter och låt svalna.

Dela de avsvalnade bullarna.
Tag ur lite av inkråmet på semlan.
Blanda lika mycket inkråm och mandelmassa med lite ovispad grädde.
Lägg i fyllningen i urgröpningen.
Toppa fyllningen med vispad grädde. Spritsa för ett finare utseende.
Lägg på locket och pudra med florsocker.
 
Färdiga att ätas!


    Synpunkter, uttalande och annat



Jenny
     2013-02-12 |

tillbringar dagen med bok, te, semla, filt i soffan ! Superförkyld igeeeen ! See you sooon ! kram


Lotta
     2013-02-13 |

Näe, inte igen. Du har då råkat ut för förkylningar.

Krya på dej!



© Latta 2015. All rights reserved. Design by Latta.

Alla bilder som visas här på bloggen är tagna av mig om ingenting annat framgår.
Ingen kopiering eller användning av bilderna utan min tillåtelse.
Tänk på upphovsrättslagen!
Besökare just nu:   |   i dag:   |   totalt sedan start 2008-06-16