Österlen
Österlen är en beteckning på området öster om leden från Ystad mot nordost Brösarps backar, naturskönt med små byar och pittoreska kustsamhällen. Så vacker natur, från gröna backar och kullar till böljade fält med den vackra vallmon i till pittoreska fiskebyar med stockrosor växandes utmed fasaden på de små gulliga husen.

Vi började vårt besök med en promenad vid Brösarps Backar. Den norra porten till Österlen och hemvist för korna i Bregottfabriken. Öst och väst om Brösarp breder detta backlandskap ut sig och skapar en fantastisk känsla. Vi fortsatte vår färd mot Haväng. Ett tidlöst vackert område med vidsträckta hedar, böljande gröna hagar och den långa vackra stranden.  Där står den ensamma tallen och vi hittade även spår av ett gammalt fiskeläger.
Vi fortsatte sedan vidare mot Kivik. Fiskebåtar, äppelodlingar, marknader. En mysig liten by. En promenad i de gamla kvarteren är en sann njutning. Nästa stopp var Simrishamn.  den lilla staden med Sveriges största fiskehamn! Bakom rådhuset ligger stadens äldsta byggnad, Sankt Nicolai Kyrka. Stadens hus är berömda för sina speciella dörrar, så kallade simrishamnsdörrarna. Dessa såg vi på var och vartannat hus.

Andra små ställen vi besökte var Skillinge, Brantevik, Borrby och Kåseberga med Ale Stenar. Sveriges bäst bevarade skeppssättning. De 59 stenbumlingarna restes för ca 1400 år sedan och bildar tillsammans en 67 meter lång fascinerande formation. Här köpte vi rökt fisk och färsköl i hamnen och satte oss med utsikt över havet och åt vår lunch. Så härligt!

Ett besök på Glimmingehus med guidad tur var högst intressant.  Detta är nordens bäst bevarade medeltidsborg. Borgen byggdes ursprungligen som representativ bostad för den danske riddaren Jens Holgersen Ulfstrand när Skåne fortfarande tillhörde Danmark.

Två härliga dagar på fina Österlen gjorde gott för själen. Den första riktiga solen på semester gjorde ju inte saken sämre. Så efterlängtad!

Sen styrde kosan förbi Ystad, Smygehuk och Trelleborg mot Tyskland…


    Synpunkter, uttalande och annat
© Latta 2015. All rights reserved. Design by Latta.

Alla bilder som visas här på bloggen är tagna av mig om ingenting annat framgår.
Ingen kopiering eller användning av bilderna utan min tillåtelse.
Tänk på upphovsrättslagen!
Besökare just nu:   |   i dag:   |   totalt sedan start 2008-06-16