Mackaronger

I lördags bakade jag och Wille mackaronger. Eller ja, macarons eller makroner som det
heter på svenska. Ni som såg Nyhetsmorgon för några veckor sedan fattar. Dom blev så
goda. Vi gjorde chokladmacarons med nötcreme, rosa hallon macarons och gröna med
en likörsmörkräm.
Macarons /Makroner
Ca 40 st
110 g skållade mandlar (alt 100g malda hasselnötter)
90 g äggvita (ca 3 st)
170 g florsocker (knappt 3 dl)
2 msk strösocker
Ev lite karamellfärg
Tillsätt ca 1 msk kakao om du vill ha chokladmacarons.
Smörkräm
100 g mjukt smör
1,5 dl florsocker
1 äggula
Tillsätt ev lite hallonsylt, nutella, likör eller annan smaksättning.
Gör så här
Skålla och mal mandeln (alt mal hasselnötterna). Smeten blir vitare och finare om man
skalar mandeln. Blanda florsockret med mandelmjölet.
Vispa äggvitan fluffig i en ren och torr bunke.
Tillsätt strösockret lite i taget och fortsätt vispa tills äggvitan blivit till ett fast skum.
Vänd ner mandel- och florsockerblandningen i äggvitan.
Tillsätt ev lite karamellfärg.
Blanda tills det blir en jämn smet.
Sätt ugnen på 150 grader.
Spritsa på bakpapperklädd plåt i rundlar stora som femkronor. Låt kakorna vila på plåten
i minst 15 min. Då torkar ytan och risken att de spricker är mindre.
Grädda nederst i ugnen i ca 15 min (de ska släppa från pappret när de är klara).
Dra av bakplåtspappret från plåten och låt kakorna svalna.
Fyll med valfri fyllning.
Sol idag grått i morgon
Man vet aldrig hur det ska bli. Jag känner mig lite som vädret var i tisdags.
Den eviga staden

Några bilder från den Eviga staden - Rom. Härliga, roliga och upplevelserika dagar.
Med mycket god mat och gott vin. Bilder visar några av Roms mest kända platser.
Heaven's on fire
Kan man få en himmel som denna på väg till jobbet i morgon eller är dom dagarna
förbi?
Pyssel

Hösten är här med full styrka. Kryddväxterna ute i landet är skördade, torkade och lagda i små
glasburkar. Och nu har jag även pysslat ihop några små etiketter att hänga på burkarna.
Jag hoppas att det ska bli fint.